Filipijns protest tegen strenge cyberwet

Redactie

Mediaorganisaties en Filipijnse burgers hebben zich woensdag opnieuw uitgesproken tegen een strenge nieuwe wet tegen cybercrime.

Ze vrezen dat de wet wordt ingezet om de internetvrijheid in het land te beperken. De wet werd woensdag, ondanks verzoeken aan het hooggerechtshof om hem tegen te houden, toch van kracht. De rechters hebben gezegd zich volgende week over de verzoeken te zullen buigen.

De wet is gericht op het tegengaan van hacken, identiteitsdiefstal, spammen, cyberseks en online kinderpornografie. Burgers en rechtengroepen vrezen echter dat politici de wet zullen gebruiken om critici de mond te snoeren.

In de wet is een bepaling opgenomen waarin staat dat smaad - waar al een gevangenisstraf van maximaal zes jaar op staat - ook een cybermisdaad is. De straffen voor online beledigingen worden verdubbeld en de wet staat de autoriteiten toe om computergegevens op te sporen, in te nemen en te vernietigen wanneer ze die smadelijk achten.

Journalist Alexander Adonis, een van degenen die protest aantekenden tegen de wet en die zelf van 2007 tot 2009 gevangenzat voor smaad, noemt de wet ongrondwettig. De bepalingen zijn 'zo vaag, zo breed dat ze op iedere willekeurige gebruiker van sociale media kunnen worden toegepast'. Veel Facebook- en Twittergebruikers hebben uit protest hun profielfoto zwart gemaakt.

Regeringswoordvoerder Edwin Lacierda zei woensdag dat de grondwet 'duidelijk en ondubbelzinning is als het gaat om de burgervrijheden die voor het hele volk gelden'.

De regering van president Benigno Aquino heeft sinds haar aantreden in 2010 geen enkele smaadzaak gevoerd.


Filipijns protest tegen strenge cyberwet (Foto: Novum)