Nieuwe COC-voorzitter zet in op scholen

Redactie

De nieuwe voorzitter van homobelangenvereniging COC Nederland Tanja Ineke vindt dat scholen veiliger moeten worden voor homo's. Ze gaat zich de komende jaren inzetten om de homo-emancipatie op scholen verbeteren, zegt ze maandag in een interview met NRC Handelsblad.

Ineke, die het stokje overneemt van Vera Bergkamp, die voor D66 in de Tweede Kamer werd gekozen, wijst daarbij op onderzoek van het SCP, waaruit blijkt dat homojongeren tot vijf keer vaker een zelfmoordpoging doen dan gemiddeld onder alle jongeren. Jongeren vinden de middelbare school volgens haar geen veilige plek om uit de kast te komen.

"Op veel scholen is het stoer om tegen homo's te zijn. Het is zelfs een normaal scheldwoord geworden: homo", zegt de zaterdag tot voorzitter gekozen Ineke in de krant. Ze denkt dat homovoorlichting, die vanaf december verplicht is op alle middelbare scholen, het klimaat op school kan verbeteren.

Ineke wil dat er binnen vijf jaar op elke school een zogeheten gay-straight alliance is, een groep leerlingen die homoseksualiteit bespreekbaar maakt. Ze gaat zich bovendien op het bedrijfsleven richten. Homoseksuele managers zouden zich wat haar betreft vaker moeten uitspreken over het onderwerp, zodat werknemers vaker uit de kast durven te komen.


Nieuwe COC-voorzitter zet in op scholen (Foto: Novum)