'Utrecht test nieuwe student voor studie'

Harry

De Universiteit Utrecht gaat nieuwe studenten vooraf verplicht testen of zij geschikt zijn voor een studie. Alleen wanneer uit die test blijkt dat de studenten echt gemotiveerd zijn, krijgen zij een positief advies. De universiteit wil zo het niveau van het onderwijs verhogen, schrijft de Volkskrant maandag.

De zogeheten 'matchingprocedure' is vanaf komend studiejaar verplicht voor alle nieuwe studenten. Studenten die zich inschrijven moeten met een digitale vragenlijst aangeven waarom zij voor een studie hebben gekozen. Daarop volgt een motivatiegesprek met een docent en wordt een aantal dagen meegelopen op de faculteit. Op basis daarvan krijgt de aankomend student een advies over zijn geschiktheid voor de studie.

Studenten kunnen niet worden geweigerd. "Het is niet negatief bedoeld. Het gaat ons erom te laten zien dat wij kwaliteit eisen", zegt rector magnificus Bert van der Zwaan in de krant.

Wanneer een student een positief advies heeft gekregen is hij nog niet zeker van zijn plek. Na tien weken studie oordelen studenten nogmaals of de juiste studie is gekozen. Op dat moment kan nog worden overgestapt naar een andere studierichting.

Meer universiteiten verhogen de eisen die zij stellen aan studenten. Zo moeten de eerstejaars studenten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam vanaf dit jaar alle zestig studiepunten behalen om door te mogen naar het tweede jaar.