Spaanse staatsschuld blijft stijgen

anoniem_22072019025900

De Spaanse staatsschuld komt dit jaar uit op tot 85,3 procent van het bruto binnenlands product en stijgt in 2013 verder naar 90,5 procent. Dit bleek zaterdag uit de rijksbegroting.

Ondanks de problemen in de Spaanse bankensector verwacht het land te kunnen voldoen aan de begrotingstekorteis van Europa. Het begrotingstekort komt dit jaar uit op de gewenste 6,3 procent van het bruto binnenlands product. Dit is gerekend zonder de hulp die Spanje moet verstrekken aan de Spaanse banken. Inclusief deze hulp bedraagt het tekort 7,4 procent, maar volgens Bloomberg heeft minister van financiën Cristobal Montoro tijdens een persconferentie gezegd dat deze hulpkosten kunnen worden uitgesloten van het tekort.

Vrijdag bleek uit onderzoek van Oliver Wyman dat de Spaanse bankensector behoefte heeft aan een kapitaalinjectie van ruim 59 miljard euro. In 2013 daalt het begrotingstekort tot 4,5 procent van het bbp en de Spaanse overheid voorziet een verdere daling in de daarop volgende jaren. Voor dit jaar rekent Spanje op een krimp van de economie van anderhalf procent, waar dit volgend jaar een half procent krimp zal zijn.