Peter La S. blijft bij verzonnen verklaring

Redactie

Peter La S. blijft erbij dat hij de verklaring die justitie onlangs aantrof op zijn laptop heeft verzonnen. Dat zei de kroongetuige donderdag tijdens de voortzetting van het Passageproces in de bunker in Amsterdam-Osdorp, meldt een woordvoerder van justitie in Amsterdam. In die verklaring ontkent La S. zijn aanwezigheid bij de moord op Kees Houtman, terwijl hij eerder verklaarde medepleger van die moord te zijn.

De kroongetuige werd donderdag opnieuw gehoord over de aangetroffen documenten. Opnieuw verklaarde 'vieze Peter' dat hij de documenten had verzonnen voor het geval justitie de eerder gesloten strafverminderingsdeal zou afblazen. Zijn plan was dan alle betrokkenheid bij de moord te ontkennen.

Justitie maakte maandag bekend te vermoeden dat Peter La S. niet de waarheid heeft verteld tijdens het proces, aangezien de inhoud van de documenten op de laptop in tegenspraak zijn met zijn eerdere verklaringen over de moord op Houtman. La S. verklaarde eerder bij die liquidatie te zijn geweest samen met Jesse R., die volgens de kroongetuige zou hebben geschoten. In de aangetroffen documenten schrijft La S. echter dat hij zijn aanwezigheid bij die moord verzonnen heeft.

Nu de verklaringen van La S. mogelijk vals zijn geweest, komt ook zijn status als kroongetuige in het geding. Of justitie beslist dat La S. onbetrouwbaar is als getuige, en wat daar de eventuele gevolgen van zijn, is nog niet bekend. De nieuwe informatie kan mogelijk zowel invloed hebben op zijn eigen straf als op die van zijn medeverdachten.

Justitie sloot in 2007 een deal met La S. In ruil voor verklaringen over de medeverdachten in verschillende moordzaken zou hij strafvermindering krijgen. La S. kwam begin juni op vrije voeten. In ruil voor zijn medewerking heeft het OM acht jaar cel tegen hem geëist in plaats van zestien jaar. De rechtbank heeft hier nog geen uitspraak over gedaan.

In mei eiste het OM tegen de overige tien verdachten in de zaak, die sinds februari 2009 loopt, straffen. Jesse R., Dino S., Fred R., Siegfried S., Ali A. en Mohammed R. levenslange celstraffen. Tegen verdachte Sjaak B. werd vijftien jaar geëist, tegen Chay Pin S. twaalf jaar en tegen Nanpaul de B. acht jaar. De 43-jarige Freek S. ging vrijuit omdat er onvoldoende bewijs is voor zijn rol bij een moord in 1993.

Het proces wordt 9 oktober voortgezet.