Lek boormachine Vijzelgracht dicht

Redactie

Het lek in de boormachine van de Noord/Zuidlijn onder de Vijzelgracht is gedicht. De situatie is stabiel, laat een woordvoerder van de metrolijn weten. Testen en inspecties moeten nu uitwijzen of de afdichting stevig genoeg is.

Het lek ontstond maandag toen boorspoeling, een mix van water en een soort klei, de bouwput van het station in klotste. Vier panden op de Vijzelgracht verzakten zo'n zeven millimeter. Verdere verzakking is uitgebleven. Enkele bewoners werden uit voorzorg naar een hotel verwezen.

Volgens de woordvoerder is het een 'enorme opluchting' dat het lek dicht is. "Na twee intensieve en spannende dagen zijn we erin geslaagd het lek te dichten. Dat is een hele belangrijke eerste stap om het boorproces weer op de rails te krijgen."

De aannemer kijkt nu of de afdichting nog moet worden verstevigd en onderzoekt of het lek effect heeft gehad op de grond rond de boormachine. Dit gebeurt door de straat boven de boor met zware blokken te belasten. Woensdagmiddag moet daar meer duidelijkheid over komen. Als de grond stabiel blijft kan ook de afzetting op straat worden opgeheven.


Lek boormachine Vijzelgracht dicht (Foto: Novum)