Kleine bouwlocaties vaak onveilig

Redactie

Op 84 procent van de kleine bouwlocaties wordt onveilig gewerkt met steigers, ladders en trappen. Dat meldt de Inspectie SZW woensdag op basis van controles die zij dit jaar uitvoerde op ruim 650 kleine bouwlocaties in verschillende binnensteden.

In 265 gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat het werk werd stilgelegd. Ook legde de inspectie 71 boetes op. Op de plekken waar iets mis was tijdens de controles, ging het in ruim de helft van de gevallen om onveilig gebruik van steigers. Vaak zijn niet alle onderdelen aanwezig of worden onderdelen als leuningen, remmen voor wielen en diagonalen voor stabilisering niet gebruikt.

Naast steigers worden ook ladders en trappen vaak onveilig gebruikt. Werknemers moeten vaak te ver naast de ladder reiken of kunnen zich niet goed vasthouden doordat ze gereedschap of materiaal in hun handen houden. Ook is gebleken dat veel bedrijven hun ladders en trappen niet jaarlijks laten keuren.

Jaarlijks gebeuren tien tot vijftien ongelukken met dodelijke afloop tijdens de bouw en het onderhoud van woningen, kantoren en fabrieken. De meest voorkomende oorzaak is dat mensen van een steiger of ladder vallen.

De bedrijven die tijdens de controleronde beboet werden, gaat de Inspectie SZW volgend jaar opnieuw controleren.