Spaanse politie grendelt parlement af voor betogers

Redactie

Dertienhonderd opgetrommelde agenten geven het parlementsgebouw in Madrid dinsdag de aanblik van een zwaarbewaakte vesting. De politie zet zich schrap voor de komst van duizenden Occupy-demonstranten, die er onder de leus 'Bezet het parlement' dinsdagavond een protestmars houden.

De betogers eisen nieuwe verkiezingen omdat de regerende Volkspartij (PP) zich schuldig zou hebben gemaakt aan kiezersbedrog. De kiezers zouden bij de verkiezingen in november vorig jaar anders hebben beslist als de PP de nu getroffen strenge bezuinigingsmaatregelen had aangekondigd. De Occupy-demonstranten hebben verklaard dat ze niet uit zijn op een bestorming van het parlementsgebouw, maar er slechts in een optocht omheen willen lopen.

De haperende Spaanse economie belandde onlangs opnieuw in een recessie. Bijna een kwart van de beroepsbevolking zit werkloos thuis. In de begroting voor volgend jaar, die de regering donderdag voorstelt, is naar verwachting een nieuwe reeks bezuinigingsmaatregelen opgenomen.

Een dag later verschijnt het verslag van het onderzoek naar de crisisbestendigheid van Spaanse banken. Het wankelen van de banken dwong Spanje eerder de medeleden van de eurozone om noodhulp te vragen.