Omwonenden Vijzelgracht mogen huis weer in

Redactie

De omwonenden van een bouwput in de Vijzelgracht van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam kunnen dinsdag in ieder geval overdag hun woning weer in. Bij vier panden verzakte de grond maandag doordat boorspoeling, een mix van water en een soort klei, het station in lekt.

De verzakkingen varieerden van zeven millimeter tot ruim tien millimeter. Dat is volgens de gemeente nog binnen de veiligheidsmarges, maar er werd rekening mee gehouden dat de grond nog verder verzakt. Ook vond de politie het niet veilig de veertien bewoners de nacht thuis door te laten brengen terwijl het lek nog niet is gedicht.

Negen omwonenden hebben de nacht daarom uit voorzorg in een hotel doorgebracht. Vijf personen verbleven bij vrienden. Acht inwoners van panden iets verder van de boor hoefden niet weg, maar namen het zekere voor het onzekere en overnachtten ook in een hotel.

De bewoners van de verzakte woningen krijgen dinsdagmiddag te horen of ze de komende nacht opnieuw elders moeten overnachten. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als de woningen verder verzakken of als het lek nog altijd niet is gedicht.

Op de Vijzelgracht verzakten in 2008 ook al woningen door de aanleg van de Noord/Zuidlijn.