Giro 2013 heeft aankomst op Galibier

Peterselieman

De Giro d'Italia zal in 2013 een aankomst bergop op de Galibier gaan kennen. Dit heeft koersdirecteur Michele Acquarone vanuit Las Vegas laten weten. Het volledige parkoers zal later deze maand bekend worden gemaakt.

"In 2013 is het vijftien jaar geleden dat een man genaamd Marco Pantani in de Tour de France bijzondere dingen liet zien op de Galibier. We zijn heel erg blij dat we deze berg introduceren in de Giro." Acquarone maakte wel duidelijk dat om meer grote namen aan de start te krijgen het parkoers 'menselijker' zal zijn dan in de afgelopen jaren.

De Galibier zal worden beklommen vanaf de noordelijke zijde, vanaf Valloire. De beklimming is 18,1 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8 procent. Op de steilste stukken krijgen de renners een percentage van elf procent voor de kiezen. Vorig jaar finishte de Tour ook bovenop de Galibier, maar toen werd de berg vanaf de andere zijde beklommen.

"Vroeger zeiden we altijd dat de Giro de zwaarste ronde ter wereld is met al die bergen. In 2013 is het wat meer in balans. Bradley Wiggins, Alberto Contador, Cadel Evans, Vincenzo Nibali en al die andere sterren zijn uiteraard welkom, maar we moeten afwachten welk programma zij gaan rijden. Volgend jaar wordt de honderdste Tour de France verreden, ze zullen moeten kiezen. Al geloof ik erin dat je twee goede grote rondes achter elkaar kunt rijden. Degenen die echt iets unieks willen presteren, hebben die mogelijkheid in 2013."