Mexico houdt cipiers aan na massaontsnapping

Redactie

Een Mexicaanse rechter heeft woensdag de arrestatie bevolen van zestien medewerkers van de gevangenis waaruit maandag 131 gedetineerden wisten te ontsnappen. Waarschijnlijk zit het Zetas-drugskartel achter de massaontsnapping uit de gevangenis in de staat Coahuila.

De rechter bepaalde dat de gevangenisdirecteur, twee leidinggevenden en dertien gevangenismedewerkers veertig dagen onder huisarrest worden gezet tot duidelijk is welke aanklachten tegen hen worden ingediend. Volgens de rechter is er betrouwbaar bewijs dat gevangenismedewerkers hebben geholpen bij de ontsnapping.

De meeste gevangen ontkwamen door een tunnel. Ze knipten vervolgens een gat in een hekwerk, waarna ze ervandoor gingen.

Jorge Luis Moran, verantwoordelijk voor de openbare veiligheid in Coahuila, zei tegen televisiezender Milenio dat de autoriteiten hebben vastgesteld dat niet alle gedetineerden door een tunnel zijn ontsnapt en dat sommigen de hoofduitgang hebben gebruikt.

Woensdag arresteerden de autoriteiten een van de ontsnapte gevangenen, Pablo Sanchez Campos, die vastzat voor autodiefstal. Onderzoekers ondervragen hem over hoe het mogelijk was dat eenvijfde van de gevangenen wist te ontsnappen. Dinsdag werden ook al twee ontsnapte gevangen ingerekend.

De federale politie, leger en marine zijn in de regio een klopjacht op de vermiste gedetineerden begonnen.