[WK] Westra zoekt geen excuses voor falen

Peterselieman

Lieuwe Westra tast in het duister over de oorzaak van zijn mislukte tijdrit op het WK wielrennen in Limburg. "Ik ga geen excuses zoeken. Het lag niet aan de regen of aan de druk. Het was gewoon niet goed genoeg", reageerde de 30-jarige Fries op zijn onthutsende 38e plaats.

Na zijn achtste plaats van vorig jaar en zijn elfde plaats op de olympische tijdrit had de renner van Vacansoleil juist gehoopt weer een stapje vooruit te kunnen zetten. "Op de trainingen en zelfs vanmorgen voelde het nog best goed aan. Maar om de een of andere reden kwam ik vandaag niet vooruit en dan wordt het een lastig verhaal."

De natte wegen onderweg maakten de strafexpeditie er voor Westra niet leuker op. "Ik was bang om te vallen en heb vaak in de remmen geknepen", gaf hij toe. "Maar dat geldt ongetwijfeld voor iedereen. Bovendien reed ik laatst in Denemarken wel een goede tijdrit in de regen."

Bondscoach Leo van Vliet kon zijn ogen niet geloven toen Westra bij het eerste tussenpunt al meer dan een minuut bleek te hebben verloren. "Vanuit de auto zag het er best redelijk uit, maar blijkbaar was het niet goed genoeg", analyseerde hij nuchter. "Dit is een nul-resultaat, terwijl hij er van alles van had verwacht. Dat is vooral voor die jongen zelf heel vervelend."

Met de 25e plaats van Wilco Kelderman, de andere Nederlandse deelnemer, kon Van Vliet wel leven."Ik heb hem vooral laten rijden om ervaring op te doen. Misschien had hij op een hele goede dag vijftiende of twintigste kunnen worden."

Ondanks het teleurstellende resultaat staat Van Vliet, die onlangs aangaf zijn aflopende contract als bondscoach graag te willen verlengen, volledig achter zijn selectiebeleid. "Ik kan niks anders doen dan de beste renners selecteren. Als Westra dan een offday heeft, kan ik daar zelf ook weinig aan veranderen."