China sluit veertig procent van zijn metaalmijnen

Stephan (Stephan5)

China sluit veertig procent van de mijnen waar zeldzame aardmetalen worden gewonnen. Het aantal vergunningen voor de winning van de metalen wordt teruggebracht van 113 naar 67. Dat heeft het Chinese ministerie van land en hulpbronnen bekendgemaakt, meldde een Chinese televisiezender woensdag,

De Chinese regering liet vorige maand al weten dat ze sommige mijnen om 'milieuredenen' wil sluiten. De Chinese staatskrant China Daily schatte toen dat de productiecapaciteit daardoor met twintig procent kon dalen.

China bezit ongeveer dertig procent van de wereldvoorraad aan zeldzame aardmetalen. Het land is echter verantwoordelijk voor meer dan negentig procent van de wereldproductie, waardoor de Chinezen grote invloed hebben op de marktprijs. Zeldzame aardmetalen worden onder meer gebruikt in mobiele telefoons, accu's voor elektrische auto's en windturbines.

De Europese Unie en Japan hebben China aangeklaagd bij de Wereldhandelsorganisatie omdat het land de prijzen, met name voor buitenlandse afnemers, kunstmatig hoog zou houden. Onder meer de Japanse hightechindustrie is sterk afhankelijk van Chinese aardmetalen.

Japan en China zijn in een hevig conflict verwikkeld over een stel onbewoonde eilanden in de Zuid-Chinese Zee die beide landen claimen. In 2010 schortte China de export van aardmetalen naar Japan tijdelijk op vanwege datzelfde conflict.