Geen getrapte neuzen meer in 2013

Peterselieman

Goed nieuws voor de liefhebbers van mooie Formule 1-auto's. De twaalf teams in de koningsklasse van de autosport hebben besloten om de getrapte neus vanaf komend seizoen in de ban te doen. De neus kwam voort uit regelwijzigingen die moesten voorkomen dat bij een aanrijding de vleugel niet omhoog zou schieten.

McLaren en Marussia zijn dit jaar de enige renstallen die geen getrapte neus hebben. De andere renstallen vonden de getrapte neus de beste aerodynamische oplossing. De renstallen hebben afgesproken dat geen enkel team voordeel mag hebben van het afschaffen van de esthetisch niet mooi ogende neus.

De technisch directeur van McLaren, Paddy Lowe, legt uit. "We hebben een regel aangenomen zodat de getrapte neus verborgen kan worden. Er verandert niets aan de auto met zijn bestaande structuren, maar er mag nu een kap over de neus worden gezet. Dat mag op een dusdanige wijze dat teams geen oneerlijke aerodynamische voordelen van die kap kunnen hebben. De puntjes van het akkoord moeten nog op de i worden gezet, maar volgens mij kan het niet meer mis gaan. Ik zie het niet fout gaan."