Gambia schort executies op

Redactie

In Gambia zullen vooralsnog geen doodvonnissen meer worden voltrokken. Dat heeft president Yahya Jammeh zaterdag gezegd.

Jammeh zei de geplande executie van 37 ter dood veroordeelden te hebben opgeschort. Zolang het aantal geweldsmisdrijven in het land niet stijgt zullen er geen executies worden uitgevoerd, zo stond in een verklaring van de president. Hij zei het moratorium te hebben ingesteld op aandringen van Gambiaanse notabelen, vrouwen- en jeugdorganisaties.

Vorige maand werden in Gambia negen ter dood veroordeelden voor het vuurpeloton gebracht. Het was voor het eerst sinds 27 jaar dat in het land doodvonnissen werden voltrokken. Volgens Jammeh waren de executies nodig om de misdaad een halt toe te roepen. Behalve binnenlandse organisaties veroordeelden ook de Europese Unie, de Verenigde Naties en Amnesty International de executies.

"Wat er nu gebeurt zal worden bepaald door ofwel een dalend misdaadcijfer, in welk geval het moratorium definitief wordt, ofwel een toename van geweldsmisdrijven, in welk geval het moratorium automatisch wordt opgeheven", zegt Jammeh in de verklaring.