Omzet detailhandel gekrompen

Stephan (Stephan5)

De omzet in de detailhandel was in juli vier procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijzen stegen met 1,7 procent en het volume kromp met 5,6 procent, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De omzet werd volgens het CBS sterk negatief beïnvloed door een andere samenstelling van de koopdagen vergeleken met juli vorig jaar. Na een correctie hiervoor blijft een omzetdaling van een procent over. Het volume krimpt dan met ruim twee procent.

Bij non-foodwinkels nam de omzet bijna zeven procent af vergeleken met juli vorig jaar. Alleen drogisterijen sloten de maand af met een hogere omzet. In alle andere non-foodbranches was sprake van een lagere omzet, voor woninginrichtingartikelen, bovenkleding en consumentenelektronica werd minder verkocht.

Winkels in voedings- en genotmiddelen boekten ruim een procent minder omzet dan een jaar eerder. Vooral hier werd de omzet gedrukt door een minder gunstig koopdagenpatroon. Zonder het koopdageffect zou sprake zijn van een omzetgroei van ruim vier procent.

Postorderbedrijven en internetwinkels realiseerden met een omzetstijging van dertien procent de grootste toename sinds januari vorig jaar. Tankstations zetten ruim drie procent minder om.