Staatsmedia noemen verdwenen Chinese vicepresident

Redactie

Chinese media hebben donderdag voor het eerst iets gezegd over Xi Jinping, de gedoodverfde nieuwe president van China die twaalf dagen geleden van de radar verdween. Er gaan geruchten dat Xi ziek is; hij zou een hartaanval of een beroerte hebben gehad.

Donderdag berichtten de staatsmedia over de dood van de voormalige Chinese generaal Huang Rong. Volgens de staatsmedia hebben president Hu Jintao, diverse hoogwaardigheidsbekleders, maar ook Xi hun medeleven betuigd. Details ontbraken echter. Op de websites van de Communistische Partij verschenen gelijksoortige berichten.

Het is niet duidelijk waarom Xi van de radar is verdwenen en waarom hij gesprekken met onder andere de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, de Singaporese premier Lee Hsien Loong en de Deense premier Helle Thorning-Schmidt heeft afgezegd.

De 59-jarige Xi is vicepresident en werd vijf jaar geleden uitverkoren om president Hu Jintao later dit jaar op te volgen. De troonopvolger verscheen voor het laatst in het openbaar op een bijeenkomst van een opleidingsinstituut van de Communistische Partij op 1 september. Dat de vicepresident opeens vermist wordt is het zoveelste in een reeks incidenten die de vraag oproept of de machtsoverdracht op het Congres van de Communistische Partij later dit jaar soepel zal verlopen. Eerder toonde de val van de hoge partijfunctionaris Bo Xilai al aan dat er gerommel is binnen de partij, vorige maand kwam daar het plotselinge ontslag van een assistent van Hu bij.