Regisseur en jurylid hekelen filmfestival Venetië

Sanne (Syth86)

De Italiaanse regisseurs Marco Bellocchio en Matteo Garrone willen niets meer met het filmfestival van Venetië te maken hebben. Bellocchio's film Bella Addormentata dong mee in de competitie maar de regisseur is niet van plan ooit terug te keren naar het oudste filmfestival ter wereld. Garrone zat als enige Italiaan in de jury.

De pers in Venetië was enthousiast over het euthanasiedrama Bella Addormentata maar de film wist geen prijzen in de wacht te slepen. "Ik breng nooit meer een film naar Venetië", reageerde Bellocchio tegenover de Italiaanse krant La Stampa. De regisseur weerspreekt de kritiek dat zijn film te Italiaans is en benadrukt dat het festival Italiaanse films niet goed behandelt.

Garrone is niet van plan ooit nog deel uit te maken van de jury van het festival. Hij omschrijft zijn lidmaatschap van de jury, die onder leiding stond van zijn Amerikaanse collega Michael Mann, als een nachtmerrie. De Gomorrah-regisseur kreeg veel kritiek op het feit dat Italiaanse producties maar twee kleine prijzen wonnen.

De Gouden Leeuw ging zaterdagavond naar de Koreaanse filmmaker Kim Ki-duk voor zijn drama Pieta. Mann vertelde later dat de jury de Amerikaanse film The Master graag de Gouden Leeuw had gegeven, maar volgens de regels is het niet mogelijk om een film zowel de prijs voor beste acteur als beste film te geven.


Regisseur en jurylid hekelen filmfestival Venetië (Foto: Novum)