'Lamlendigheid zit deels in genen'

Monique Verlind (DJMO)

Genetische aanleg speelt een rol in het aantal uren dat jongeren televisie kijken, computerspelletjes spelen en internetten. Dat concludeert het VU Medisch Centrum in een onderzoek dat is gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, schrijft Metro maandag.

Bij jongens zouden de genen een grotere rol spelen dan bij meisjes. Bij hen kan het verschil van gedrag voor 35 procent worden toegeschreven aan de genen, bij meisjes zou dat negentien procent zijn. Voor de rest is het afhankelijk van de omgeving. De omstandigheden thuis en op school spelen dus minstens een net zo grote rol.

Een goede opvoeding is volgens de onderzoekers daarom belangrijk. Het zou een groot verschil maken als een ouder zijn kind motiveert om actief te zijn, maar dit moet wel op tijd gebeuren. Vanaf 16 jaar neemt de invloed van de omgeving en het thuisfront af. Daarna zouden kinderen sneller kunnen vervallen in het gedrag waar ze genetisch aanleg voor hebben.

De onderzoekers denken volgens de krant dat maatregelen zoals een tijdslimiet op televisie effectiever zijn dan voorlichting over het belang van beweging.