Vaughters: "Toppers Garmin gebruikten doping"

Peterselieman

Tom Danielson, Christian Vande Velde en David Zabriskie, allen rijdend voor Garmin-Sharp, hebben in het verleden doping gebruikt. Dat liet Jonathan Vaughters, manager van de Amerikaanse wielerploeg, weten aan de website Cyclingnews. Vaughters, net als de drie renners oud-ploeggenoot van Lance Armstrong, gaf eerder zelf ook al toe tijdens zijn carrière in de fout te zijn gegaan.

"Vandevelde, Zabriskie en Danielson hebben allemaal duidelijk een verleden", verklapte Vaughters. Over Danielson was hij het meest specifiek. "Tommy gebruikte zuurstofvector doping en boekte daarmee de nodige successen. Maar ook zonder doping heeft hij een geweldig vermogen. Zijn probleem was veel meer om zijn zenuwen in bedwang te houden. Doping had bij hem dezelfde uitwerking als het zetten van een grotere motor in een auto met een platte band."

Danielson eindigde drie keer in de top tien van de Ronde van Spanje en werd in 2011 negende in de Tour de France. Vandevelde deed het met zijn vijfde plaats in 2008 zelfs nog beter in de Tour. Tijdrijder Zabriskie droeg na het winnen van de proloog in 2005 een dag de gele trui. Het is niet bekend in welke periode de drie doping gebruikt zouden hebben. Ze werden nooit betrapt.

Vaughters staat erom bekend voormalig dopingzondaars een tweede kans te bieden. Zo nam hij ook Thomas Dekker en David Millar na het uitzitten van hun schorsing onder zijn hoede.