[US Open] Loopbaan Clijsters nu officieel ten einde

Boris (borisz)

De tenniscarrière van Kim Clijsters is officieel ten einde. De Belgische verloor op de US Open met Boy Bryan in het gemengd dubbelspel van Ekaterina Makarova en Bruno Soares: 2-6, 6-3 en 10-12. Eerder sneuvelde Clijsters al in het enkel- en dubbelspel. De voormalig nummer één van de wereld had al bekendgemaakt na de US Open te stoppen.

Tot dramatische taferelen leidde het besef dat haar carrière definitief ten einde is niet bij Clijsters. "Het verrassende is dat ik het droog heb gehouden. Ik heb niet gehuild. Dat is een teken dat het de juiste keuze is." De 29-jarige Clijsters won driemaal de US Open en een keer de Australian Open.

Clijsters brak aan het begin van de eeuw door tegelijkertijd met haar landgenote Justine Henin. De Vlaamse stond in 2001 in de finale van Roland Garros en twee jaar later opnieuw. Dat jaar reikte ze ook tot de eerste positie op de wereldranglijst en verloor ze de finale van de US Open. In 2004 verloor Clijsters ook haar vierde grandslamfinale, nu bij de Australian Open.

In 2005 proefde Clijsters dan eindelijk succes bij een grandslamtoernooi. In New York versloeg ze Mary Pierce in de eindstrijd. Na veel blessureleed ging ze in 2007 met pensioen, trouwde en kreeg dochter Jada, maar twee jaar later keerde ze terug en won ze direct weer de US Open.

Ze herhaalde dat trucje in 2010 waarmee haar loopbaan na haar rentree succesvoller was dan het eerste gedeelte. Ook het volgende grandslamtoernooi, de Australian Open van 2011, won ze en in februari kwam ze zelfs opnieuw op de eerste plaats op de wereldranglijst terecht.

Ook haar tweede carrière werd echter gehinderd door blessures. Na uitschakeling in de tweede ronde van Roland Garros vorig jaar miste Clijsters de rest van het seizoen met een enkelkwetsuur. Een halvefinaleplaats in Melbourne eerder dit jaar werd weer gevolgd door blessureleed waardoor ze Roland Garros moest missen. Op Wimbledon werd ze in de vierde ronde uitgeschakeld.