[Vuelta] Rodriguez pakt derde ritzege

Peterselieman

Joaquin Rodriguez heeft zaterdag de eerste zware bergrit in de Ronde van Spanje gewonnen. De Spanjaard van Katusha klopte na 149 kilometer zijn landgenoot Alberto Contador op de streep. Alejandro Valverde werd op dertien tellen derde. Chris Froome kwam als vijfde over de finish, net achter Daniel Moreno.

De Nederlanders Robert Gesink en Bauke Mollema moesten passen op de slotklim en verliezen terrein in het klassement. Laurens ten Dam finishte wel verdienstelijk als achtste. Hij handhaaft zich op de negende plek. Gesink zakt naar de zesde positie, terwijl Mollema uit de top tien valt.

De veertiende etappe was de eerste van drie zware dagen in de bergen. Onderweg moesten twee cols van de derde, een van de tweede en twee van de eerste categorie worden bedwongen. Omdat Contador zijn ploeg al snel op kop zette, viel het geen moment stil in het peloton, dat langzaam werd uitgedund.

Een grote kopgroep, met onder anderen de Spaanse Rabobankrenner Juan Manuel Garate en de Belgen Serge Pauwels en Jan Bakelants, had door het werk van Saxo Bank weinig kans van slagen. Op de slotklim, de Puerto de Ancares, hield Alberto Losada van Katusha nog lang stand, maar ook hij moest buigen.

Het werk van de Saxo-ploeg had tot gevolg dat Gesink, Mollema en Ten Dam in de problemen kwamen. Ze moesten de favorieten al aan de voet van de slotklim laten gaan. Ten Dam knokte zich evenwel knap terug en hield de schade beperkt.

Op drie kilometer van de streep trok Contadors ploeggenoot Rafal Majka de boel uit elkaar. Alleen Contador, Rodriguez en Valverde bleven over, waardoor Froome het grootste slachtoffer was.

Voor Contador leek dat niet voldoende. Hij pakte nog een gaatje, maar daar was Rodriguez niet van gediend. De Katusha-renner verstevigde met de ritzege zijn leidende positie in het klassement. Hij heeft nu 22 seconden voorsprong op Contador, terwijl Froome en Valverde op 1.41 volgen.