Bad bank opgericht door Spaanse regering

Redactie

De Spaanse regering heeft vrijdag besloten een 'bad bank' op te richten die de vele giftige bezittingen van Spaanse banken moet absorberen. De maatregel is onderdeel van de hervorming van de bankensector in het land, een voorwaarde voor de miljardensteun van de zestien andere eurolanden voor de sector.

Vorige week werd al bekend dat Spanje van plan was de teugels in de bankensector aan te halen. De centrale bank krijgt in de plannen meer macht om noodlijdende banken op te heffen. Het hervormingsplan is de vijfde poging van Spanje om in te grijpen in de financiële sector sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008.

Spaanse banken hebben naar schatting voor 184 miljard euro aan slechte vastgoedbeleggingen en -leningen in de boeken staan. Om Spanje te helpen de bankensector erbovenop te krijgen hebben de landen in de eurozone honderd miljard euro aan steun toegezegd.

Hoe hoog het uiteindelijk steunbedrag gaat worden is nog niet bekend. Twee onafhankelijk bureaus schatten de benodigde hulp eerder in op ongeveer zestig miljard euro. Minister van economische zaken Luis de Guindos zei vorige week ter verwachten dat het bedrag 'daar niet veel van gaat afwijken'.

Spanje heeft moeite om investeerders en schuldeisers ervan te overtuigen dat het land de financiële problemen het hoofd kan bieden. Het land kampt met een werkloosheid van 25 procent. Eerder vrijdag meldde de Spaanse centrale bank dat de kapitaalvlucht een recordhoogte heeft bereikt. In de eerste zes maanden stroomde er 220 miljard euro het land uit, tien keer zo veel als een jaar eerder.


Bad bank opgericht door Spaanse regering  (Foto: Novum)