'Kopstuk Haqqani-netwerk in Pakistan gedood'

Redactie

De zoon van de oprichter van het machtige Pakistaanse Haqqani-opstandelingennetwerk is vorige week gedood bij een luchtaanval. Dat heeft de Afghaanse inlichtingendienst zondag gezegd. De Taliban houden vol dat Badruddin Haqqani gezond en wel is.

De verklaring van de Nationale Veiligheidsdienst strookt met de woorden van een vooraanstaande Talibanleider, en de lezing van Pakistaanse overheidsfunctionarissen. Een Taliban-commandant meldde zaterdag dat een drone Haqqani junior dodelijk had getroffen. Pakistaanse bronnen lieten weten dat zij er voor negentig procent zeker van waren dat een raketaanval op Noord-Waziristan Haqqani dinsdag het leven het kostte.

Blijkt Badruddin Haqqani inderdaad dood, dan is dat een zware klap voor de rebellenbeweging van zijn vader Jalaluddin. Badruddin zou het dagelijkse bevel voeren over de operaties van het netwerk. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft hem, met zijn vader en broers Nasiruddin en Sirajuddin, aangemerkt als terroristen.

Badruddin Haqqani en zijn oudere broer Sirajuddin namen volgens analisten in 2005 de leiding over van hun vader, die toen een stapje terugdeed. Badruddin wordt een belangrijk aandeel toegeschreven in tal van ontvoeringen, afpersingscampagnes en in het oog springende aanvallen in buurland Afghanistan. Volgens de Afghaanse Nationale Veiligheidsdienst was hij het meesterbrein achter een reeks spectaculaire en bloedige zelfmoordaanslagen in Kabul, onderhield hij contacten met andere rebellengroepen en ronselde hij Pakistaanse Taliban om het Haqqani-netwerk te versterken.

Het Haqqani-netwerk is nauw verbonden met de Taliban. De Verenigde Staten beschouwen het als een van de machtigste rebellenbewegingen in Afghanistan. Het netwerk wijst onderhandelingen met de VS en zijn bondgenoten categorisch af.