Alderweireld vice-aanvoerder, Sulejmani weer fit

zoem

Toby Alderweireld is na het vertrek van Theo Janssen naar Vitesse de nieuwe reserveaanvoerder van Ajax. Dat zei trainer Frank de Boer vrijdag op de persconferentie voor de wedstrijd tegen NAC Breda van zaterdag. Vleugelaanvaller Miralem Sulejmani is na lange tijd weer fit en zit bij de selectie.

Ajax zag deze zomer aanvoerder Jan Vertonghen naar Tottenham Hotspur vertrekken, waarna Siem de Jong de band om kreeg. De twee vice-aanvoerders, Theo Janssen en Vurnon Anita, verlieten Amsterdam daarna ook. "Dit is een beloning voor Alderweireld, hij is onomstreden achterin", zegt De Boer over zijn pupil.

Ajax contracteerde de afgelopen week Christian Poulsen en Niklas Moisander. "De Jong, Poulsen en Moisander hebben alle drie leiderscapaciteiten", stelt De Boer. "Ik heb liever drie jongens die anderen beter maken, dan een."

De trainer is niet hard op zoek naar een vervanger voor Janssen. "We zijn aan het kijken, maar er speelt niets", vertelt de Noord-Hollander. Hij ziet de 22-jarige Zuid-Afrikaan Thulani Serero als mogelijke vervanger.

Eerder werd al bekend dat spits Kolbeinn Sigthorsson geblesseerd is aan zijn schouder en zaterdag niet kan spelen. Nicolai Boilesen en Eyong Enoh zijn ook nog niet fit. Poulsen, donderdag gepresenteerd, is nog niet opgenomen in de wedstrijdselectie. Gregory van der Wiel start tegen de Brabanders in de basis, meldde De Boer.