[Vuelta] Valverde slaat dubbelslag, Ligthart bergtrui

Niels (DerMeister)

Alejandro Valverde heeft vandaag de derde etappe van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. Daarnaast nam de Spaanse coureur van Movistart de rode leiderstrui over van zijn ploeggenoot Nicolas Castroviejo.

De etappe van vandaag was 155 kilometer lang en ging van start in Faustino. De eindbestemming was Eibar en onderweg moesten de renners een berg van de tweede categorie, twee bergen van de derde categorie en een berg van de eerste categorie over. De top van de zwaarste beklimming lag vlak voor de finish.

Onze landgenoot Pim Ligthart maakte deel uit van de ontsnapping van de dag. Samen met onder meer Philippe Gilbert en Christophe Riblon wisten zij in het begin van de etappe weg te komen. Ligthart wist op de eerste drie bergen telkens als eerste boven te komen en daarmee verzekerde de renner van Vacansoleil-DCM zich van de bergtrui.

Op de eerste kilometers van de slotkim, de kopgroep was inmiddels bijgehaald, bepaalden Saxo Bank (Contador) en Team Sky (Froome) het tempo. Rabobank zat met Bauke Mollema, Robert Gesink en Laurens ten Dam goed voorin.

Valverde was de eerste klassementsrenner die de aanval zocht en hij kreeg Alberto Contador, Joaquim Rodriguez en Christopher Froome met zich mee. Rodriguez leek uiteindelijk met een slimme versnelling de etappe te pakken, maar zag Valverde net voor hem de streep over geen. Mollema (zesde) en Gesink (tiende) gaven slechts een paar seconden toe op de vier koplopers.

Uitslag etappe 3

# Renner Team Tijd
1. Alejandro Valverde Mov 3.49,37
2. Joaquim Rodriguez Kat z.t.
3. Christopher Froome Sky z.t.
4. Alberto Contador Sax z.t.
5. Daniel Moreno Kat +0.06
6. Bauke Mollema Rab z.t.
7. Eros Capecchi Liq z.t.
8. Benat Intxausti Mov z.t.
9. Andrew Talansky Gar z.t.
10. Robert Gesink Rab z.t.


Klassement na etappe 3

# Renner Team Tijd
1. Alejandro Valverde Mov 8.46.56
2. Benat Intxausti Mov +0.18
3. Joaquim Rodriguez Kat +0.19
4. Christopher Froome Sky +0.20
5. Alberto Contador Sax +0.24
6. Bauke Mollema Rab +0.28
7. Robert Gesink Rab z.t.
8. Rigoberto Urán Sky +0.30
9. Daniel Moreno Kat +0.33
10. Igor Antón Eus +0.46