Ajax weerspreekt financiële chaos

Frank (franklop)

Van financieel wanbeleid bij Ajax is geen sprake. Dat stelt de club donderdag in een reactie op berichten dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de club om opheldering heeft gevraagd na berichtgeving in de Telegraaf over een 'financiële chaos'. Het artikel in de krant is volgens Ajax 'feitelijk onjuist'.

De Telegraaf beweerde maandag op basis van een ingewijde dat Ajax in financieel zwaar weer verkeert. Dat zou het gevolg zijn van beleid van ex-directeur Rik van den Boog, oud-voorzitter Uri Coronel en voormalig president-commissaris Steven ten Have.

De krant voert al maanden campagne tegen de drie kopstukken, omdat die lange tijd weigerden Johan Cruijff de macht te geven bij Ajax. Bovendien probeerden ze achter de rug van Cruijff om Louis van Gaal aan te stellen als technisch directeur. De rechter draaide die benoeming terug.

De club wijst er in zijn reactie op een positief eigen vermogen en een goede kaspositie te hebben. Bovendien is voor het derde jaar deelname aan de lucratieve Champions League behaald en stijgen de inkomsten uit tv-gelden.

Dat Ajax dit seizoen nog geen grote aankopen heeft gedaan terwijl het wel twee belangrijke spelers heeft verkocht, heeft er volgens Ajax mee te maken dat de club de eigen jeugd 'nadrukkelijk de kans wil geven'. Ook wil de club structureel minder geld uitgeven aan salarissen. Ajax is vanwege de beursnotering verplicht om koersgevoelige informatie openbaar te maken. De AFM vraagt wel vaker informatie op bij beursfondsen na berichten in de media. Ajax maakt in oktober de jongste jaarcijfers bekend.