Canadees Tuft slaat dubbelslag in Eneco Tour

Boris (borisz)

Svein Tuft heeft zaterdag de tijdrit in de Eneco Tour gewonnen. De 35-jarige Canadees van Orica-Greenedge nam en passant de leiderstrui over van de Belg Tom Boonen. Hij legde de 17,4 kilometer met start en finish in Ardooie af in 20.25 minuten. De Amerikaan Taylor Phinney eindigde als tweede op vijf seconden.

Lars Boom deed uitstekende zaken in het klassement. De Brabander van Rabobank klokte de derde tijd in 20.31 en staat tweede op slechts vier seconden van Tuft. Met de slotetappe van zondag, de koninginnenrit naar Geraardsbergen, is alles nog mogelijk.

Lieuwe Westra zette zaterdag ook een sterke tijdrit neer. De Vacansoleil-renner werd vierde in 20.43. De Spanjaard Alberto Contador liet zien dat zijn vorm voor de Ronde van Spanje groeiende is. De kopman van Saxo Bank werd zevende.

Tom Boonen (Omega Pharma-Quick-Step) kon zijn leiderstrui niet met succes verdedigen. Hij finishte in 21.26. Zijn ploeggenoot Sylvain Chavanel maakt meer aanspraak op een goed klassement. De Fransman staat derde op zestien tellen van Tuft.