Zwakbegaafden beledigd door Babybel-kaasjes

Redactie

Een gehandicaptenbelangenorganisatie in Frankrijk heeft opgeroepen bepaalde soorten Babybel-kaasjes te boycotten. Bij een promotieactie rond het in was verpakte kaasje zijn volgens de organisatie geestelijk gehandicapten beledigd.

Afgelopen juli deelde Babybel stempels uit bij de marketingactie. Op een van de stempels stond de zin 'des vacances de malade mental', een woordspeling met de smaak van een van de kaasjes - Emmental - en een Franse uitdrukking die 'buitengewoon' betekent. Letterlijk betekent de zin echter ook 'geestelijk zieke vakantie'.

De stempel veroorzaakte veel reuring op sociale media. "Bravo voor het goede voorbeeld voor kinderen, bravo dat deze zin in de mode kan zijn, bravo voor het overbrengen van waarden en respect voor verschillen", schreef iemand op de Facebook-pagina van Babybel.

Babybel laat in een reactie weten dat het niet de bedoeling was om te beledigen. Volgens het merk is de uitdrukking onder jonge mensen heel gangbaar. Het bedrijf achter de kaasjes heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden. De stempel is inmiddels uit de productie gehaald.