Ook minder winst voor Société Générale

Redactie

Société Générale heeft een flink bedrag aan winst moeten inleveren in het tweede kwartaal. De nettowinst daalde met 42 procent op jaarbasis naar 433 miljoen euro, blijkt uit de woensdag gepubliceerde kwartaalcijfers. De tweede bank van Frankrijk volgt hiermee het Zwitserse UBS en de Deutsche Bank, die dinsdag halveringen van hun winst bekendmaakten.

De winstdaling bij Société Générale is onder meer het gevolg van afschrijvingen op Griekse staatsleningen en de afkoopkosten van leningen als gevolg van de inkrimping van de balans. De onderliggende winst zonder deze eenmalige afschrijvingen kwam uit op 793 miljoen euro.

Net als die twee collega-banken heeft Société Générale flink last van de ingezakte zakenbankmarkt. De omzet van de bank daalde met 3,6 procent tot 6,272 miljard euro, vooral als gevolg van bijna 29 procent minder omzet van de zakendivisie. Ook negatief voor de bank werkten de aanhoudende Europese schuldencrisis en de afwachtende houding van klanten door de Franse presidentsverkiezingen.

Positief volgens de Franse bank was de stijging van de kapitaalpositie. De core-tier-1-ratio steeg van 9,4 procent eind maart naar 9,9 procent eind juni. De bank zegt goed op weg te zijn met de herstructurering. De operationele kosten daalden met zes procent ten opzichte van een jaar eerder.