OM eist cel voor medicijnhandel moeder en zoon

Harry

Een moeder en een zoon die worden verdacht van illegale handel in geneesmiddelen via internet, moeten volgens het Openbaar Ministerie de cel in. De 30-jarige zoon hoorde dinsdag in de rechtbank in Den Haag twee jaar cel tegen zich eisen. De 59-jarige moeder moet volgens het OM een jaar en acht maanden de cel in. Ook wil het OM dat de twee elk vijftigduizend euro boete betalen.

Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleek dat het tweetal jarenlang onder meer de kalmerende middelen oxazepam en valium verhandelde via internet. Het onderzoek werd gestart toen de douane pakketten met medicijnen gericht aan de verdachten onderschepte vanuit Thailand.

Betalingen aan de moeder en zoon moesten met verhullende omschrijvingen als 'benzinegeld' of 'tasjes' worden overgemaakt. Vervolgens konden de medicijnen worden opgestuurd of afgehaald. Het tweetal verdiende met de handel een kleine twee ton, meldt het OM. Bij de zoon werd ook een nepvuurwapen aangetroffen.

De officier van justitie rekende het de twee zwaar aan dat zijn geen enkel besef toonden van de gevaren van hun pillenhandel. "De verdachten zijn eigenlijk drugsdealers", oordeelde de officier. Op internet zouden nog steeds aanbiedingen te vinden zijn die naar de verdachten verwijzen.