Twaalf jaar en tbs geëist tegen bejaardenovervaller

Redactie

Een 18-jarige man uit Almere heeft donderdag twaalf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen voor een reeks inbraken. Er stonden zes verdachten terecht. Volgens de officier van justitie is de 18-jarige 'de gevaarlijkste, meest berekenende en meest gewetenloze van allemaal'.

De verdachten uit Almere van 17 tot 21 jaar waren volgens het OM in wisselende samenstellingen betrokken bij vier woningovervallen met hoogbejaarde slachtoffers, twee woninginbraken en twee pogingen daartoe. Zeven van de acht misdrijven vonden plaats in Almere tussen november en januari, de achtste in Ermelo.

Tegen een andere 18-jarige verdachte werd negen jaar gevangenisstraf geëist. De 21-jarige verdachte hoorde zes jaar gevangenisstraf eisen en tegen twee minderjarige verdachten eiste het OM achttien en twintig maanden deels voorwaardelijke jeugddetentie. Tegen de derde minderjarige werd een werkstraf geëist van zestig uur. De drie minderjarigen moeten een hulpverleningstraject doorlopen als het aan justitie ligt.

De daders gooiden steeds een steen door een ruit van de te overvallen woning, waarna sieraden of geld werden buitgemaakt. Bij een overval in de Kruidenwijk in Almere raakte een 90-jarige man gewond toen hij met een handvat van een mes op zijn rug werd geslagen en ten val kwam. Bij een andere woningoverval in dezelfde wijk werden de 81- en 79-jarige bewoners niet alleen bedreigd met een mes, maar ook met een vuurwapen.

De rechtbank in Lelystad doet naar verwachting over twee weken uitspraak.