Japan verrast favoriet Spanje op OS

Boris (borisz)

Japan heeft op de eerste speeldag van het Olympisch voetbaltoernooi voor een enorme stunt gezorgd. De Aziaten versloegen favoriet Spanje met 1-0. Spanje ging het toernooi in als één van de favorieten voor de eindzege.

De verwachting was dat de Spaanse hegemonie in het mondiale voetbal zich ook zou verplaatsen naar de Olympische Spelen van 2012. De openingswedstrijd verliep echter desastreus voor de ploeg van bondscoach Luis Milla.

De Japanners grepen brutaal de leiding in de eerste helft door een knap doelpunt van Yuki Otsu van Borussia Mönchengladbach. Door deze treffer gingen de ploegen met een 0-1 stand rusten en moest Spanje volop aan de bak in het tweede bedrijf. Dat moest echter met tien man nadat Iñigo Martínez een rode kaart kreeg na het neerhalen van een doorgebroken speler.

Spanje probeerde in de tweede helft de aansluiting te vinden maar leek machteloos.  Japan verdedigde goed en Spanje kwam er niet doorheen. Aanvaller Kensuke Nagai was nog tweemaal dicht bij de 2-0, maar doelman David De Gea keepte een uitstekende partij.

In groep D eindigde eerder Honduras - Marokko in een 2-2 gelijkspel, waardoor Japan aan de leiding gaat en Spanje onderaan staat. Over drie dagen speelt Japan tegen Marokko en Spanje neemt het op tegen Honduras.