Van Gaal wil Kluivert als assistent

Peterselieman

Louis van Gaal wil Patrick Kluivert als assistent bij het Nederlands elftal hebben. De trainer van Jong Twente moet de onlangs benoemde oefenmeester bijstaan op weg naar het wereldkampioenschap van 2014 in Brazilië. Van Gaal is de opvolger van Bert van Marwijk die na een mislukt EK opstapte.

Twente-voorzitter Joop Munsterman juicht de keuze van Van Gaal voor Kluivert toe. "Wij denken dat dit een mooie ervaring voor hem is en bieden hem daarvoor graag de ruimte. De werkzaamheden bij Oranje kan hij combineren met zijn functie bij FC Twente."

Het zal niet de eerste keer zijn dat Van Gaal en Kluivert samenwerken. Van Gaal liet in 1994 de 18-jarige Kluivert debuteren in het eerste van Ajax. De spits maakte dat seizoen de enige goal in de Champions League-finale tegen AC Milan. Later haalde Van Gaal Kluivert naar Barcelona en de spits speelde ook onder de oefenmeester in Oranje. Bij het Nederlands elftal is Kluivert nog altijd topscorer met veertig goals in 79 interlands.

Daarna kwamen Van Gaal en Kluivert elkaar weer tegen in het seizoen 2008/2009 bij AZ toen Kluivert bij de Alkmaarders stage liep om zijn trainerspapieren te halen. Nu wil Van Gaal Kluivert bij het Nederlands elftal halen. Eerder trok de oefenmeester al Danny Blind aan als assistent.