Onrust in Oost-Timor over regering

TARAraboemdijee

In de hoofdstad Dili van Oost-Timor is het maandag opnieuw onrustig door protesten van aanhangers van het Fretilin. Zij zijn boos dat de partij van premier Xanana Gusmao geen coalitie wil aangaan met hun partij.

Bij ongeregeldheden die zondag begonnen kwam een burger om het leven en raakten vier politieagenten gewond. Volgens ooggetuigen werd er maandag in de wijk Santa Cruz geschoten en werden er autobanden in brand gestoken.

De partij van Gusmao, het Nationaal Congres voor de Wederopbouw van Oost-Timor of CNRT, heeft de parlementsverkiezingen van 7 juli met 30 van de 65 zetels gewonnen. Het Fretilin eindigde met 25 zetels als tweede. Het CNRT besloot zondag echter een coalitie aan te gaan met de Democratische Partij en het Frente-Mudance, die samen tien zetels hebben.

Oost-Timor, een voormalige Portugese kolonie, heeft een roerig verleden. Het stemde in 1999 voor onafhankelijkheid na 24 jaar wrede bezetting door Indonesië. Terugtrekkende militairen en pro-Indonesische milities sloegen aan het moorden en richtten grootschalige vernielingen aan, waarna de internationale gemeenschap ingreep. Nadien kregen leger en politie het meermalen onderling of met elkaar aan de stok.