[WBD] Federer pakt zevende titel

Olga Kroeders

Roger Federer heeft zijn zeventiende grand slamtitel binnen. De Zwitser won vandaag Wimbledon door in de finale publiekslieveling Andy Murray met 4-6, 7-5, 6-3 en 6-4 te verslaan. Het is voor Federer zijn zevende Wimbledon-titel waarmee hij op gelijke hoogte komt met Pete Sampras en William Renshaw. Bovendien is hij vanaf morgen weer de nummer één van de wereld.

Federer had last van de spanning en leverde met een gemiste simpele forehand-volley zijn eerste servicebeurt in. De Zwitser kwam na een aantal games in zijn ritme. Hij brak Murray terug en leek de regie over te nemen. Toch verspeelde hij met een slordige negende game de eerste set.

Murray speelde ook erg sterk in de tweede set en vond op kritieke momenten steeds een passend antwoord. Federer ging vaker onnodig de fout in maar ook hij wist te overleven. De opslag van Murray vertoonde in de twaalfde game de eerste haperingen en Federer sleepte de set vervolgens met een dropshot binnen. 

Aan het begin van de derde set werd de wedstrijd even onderbroken vanwege de regen. Voor het eerst in de geschiedenis werd het dak in de finale dicht geschoven.

Na zo'n 40 minuten pauze ging de partij verder. Federer bleek met het dak dicht de betere speler. Zonder wind was zijn precisie groter en het iets gladdere gras kwam het loopvermogen van Murray niet ten goede. Murray wist vijf breekpunten in de zesde game weg te werken, maar de zesde werd hem te machtig. Met een ace sloot Federer de set af.

In de vierde set maakte Murray het Federer nog drie games lastig. Daarna verloor de service van de Schot aan kracht en moest hij het in de rally afleggen tegen de Zwitser.