Kamer wil beperking wachtgeld snel regelen

Redactie

De Eerste Kamer moet de versoberde wachtgeldregeling voor politici nog voor de verkiezingen behandelen, zodat de huidige Kamerleden en bewindslieden er ook onder vallen. Dat vindt de Tweede Kamer, bleek maandag tijdens een debat.

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) zegde toe de ingangsdatum van de wet van 1 naar 18 september te verschuiven. Zo heeft de Eerste Kamer iets meer tijd het voorstel te bespreken voordat de Tweede Kamer op 19 september wordt ontbonden. Als de Eerste Kamer een besluit neemt na 18 september, zullen de huidige politici in Den Haag niet onder de nieuwe regeling vallen. Het voorstel kan niet met terugwerkende kracht worden aangenomen.

De Tweede Kamer is in meerderheid voor de regeling. Of de Eerste Kamer ook akkoord gaat, is nog niet duidelijk. D66-Kamerlid Gerard Schouw, zelf oud-senator, merkte daarbij op dat de Eerste Kamer 'zorgvuldige beslissingen' neemt en dat de procedure van de Eerste Kamer niet 'gedicteerd' kan worden. Schouw betwijfelde tijdens het debat de juridische houdbaarheid van de regeling als zittende politici het niet eens zijn met de korting van de regeling waaronder zij vallen.

De Tweede Kamer neemt het voorstel naar verwachting dinsdag aan met meer dan de benodigde tweederde meerderheid. Met de wet wordt de duur van de wachtgeldregeling gelijkgetrokken met de duur van de huidige WW. Dat betekent dat politici niet langer maximaal vier jaar krijgen doorbetaald, maar drie jaar en twee maanden. De maatregel is afgesproken in het zogeheten Kunduz-akkoord.