Vijftien jaar cel geëist voor doodschieten 'vriend'

Redactie

Tegen een 39-jarige man uit Haarlem is maandag vijftien jaar cel geëist voor het doodschieten van een 27-jarige Spanjaard. Het lichaam van het slachtoffer werd in april 2007 gevonden bij het Hilversumsch Kanaal in Nederhorst den Bergh. Volgens het Openbaar Ministerie in Amsterdam beschouwde de Spanjaard zijn latere moordenaar als vriend.

Motief voor de moord is volgens het OM geldelijk gewin. Het slachtoffer had nog geld tegoed van de verdachte. "In plaats van de schuld in te lossen door anabolen te leveren, schoot de verdachte het slachtoffer dood", aldus de officier van justitie.

De zaak kwam enkele jaren geleden uitgebreid in de media. De Amsterdamse politie en justitie luisterden in het onderzoek naar de moord een telefoon af in de Bijlmerbajes. Gesuggereerd werd dat het OM in de fout was gegaan door telefoongesprekken tussen strafadvocaten en hun cliënten af te luisteren.

De verdediging vindt dat het OM vanwege de onregelmatigheden bij het tappen het recht op vervolging heeft verspeeld. Ook zou de redelijke termijn voor vervolging zijn overschreden.

De Amsterdamse rechtbank bepaalde dinsdag echter dat het OM het recht op vervolging niet heeft verspeeld. Met het tappen zou geen ernstige inbreuk zijn gemaakt op de 'beginselen van een behoorlijke procesorde'. Daarbij vindt de rechter dat het OM de zaak nog op tijd heeft voorgebracht. De zaak liep vooral door het onderzoek naar de gang van zaken rond het tappen vertraging op.

Tegen de medeverdachten van de Haarlemmer zijn vijf maanden cel en twee werkstraffen van 240 uur geëist. De medeverdachten zouden de auto waarin het slachtoffer werd doodgeschoten hebben weggewerkt.

De zaak gaat dinsdag verder.