'Strengere controle op export mogelijke wapens'

Redactie

Nederland moet meer controle uitoefenen op de export van materiaal dat zowel militair als civiel kan worden gebruikt, zogeheten 'dual-use' goederen. Dat zegt de Campagne tegen Wapenhandel maandag. Nu worden vaak vergunningen verstrekt, terwijl onduidelijk is wie de eindgebruiker van het dual-use materiaal is.

Het gaat om bijvoorbeeld chemicaliën waar zowel gifgas als zeep van gemaakt kan worden, of nachtzichtapparatuur die gebruikt kan worden in het vizier van wapens. Nederland verkoopt zulke goederen volgens de actiegroep jaarlijks voor tientallen miljoenen euro's aan landen als Colombia, India en Turkije.

Volgens de Campagne tegen Wapenhandel geeft Nederland vaak exportvergunningen zonder dat duidelijk is wie de werkelijke eindgebruiker is en wat die met de goederen gaat doen. Dat moet veranderen, is de boodschap van de organisatie aan de Tweede Kamer. Die debatteert donderdag over het wapenexportbeleid.

De campagne pleit ervoor een apart hoofdstuk in de jaarlijkse wapenexportrapportage op te nemen waarin zichtbaar wordt of materiaal wordt geleverd aan de politie of het leger in een ander land. Zo zou duidelijker moeten worden welk deel van de dual-use producten niet voor civiel gebruik is.