[WBD] Shvedova wint eerste gouden set in Open Era

Peterselieman

Yaroslava Shvedova is er gisteren op Wimbledon in geslaagd de eerste speelster te worden die in het zogenaamde Open Era een gouden set wist te winnen. De 24-jarige Kazachse verloor in haar partij tegen Sara Errani geen enkel punt in de eerste set.

Shvedova won alle 24 punten in de eerste set die slechts vijftien minuten duurde. De Kazachse sloeg veertien winners en geen enkele onnodige fout. Errani speelde ook niet slecht, want zij had slechts één onnodige fout in het eerste bedrijf. De tweede set duurde met 42 minuten en een 6-4 score voor Shvedova een stuk langer.

In het tennis komt op het hoogste niveau een gouden set weinig voor. De laatste keer was in 1983 toen Bill Scanlon in Delray Beach in de eerste ronde met 6-2 en 6-0 de vloer aanveegde met de Braziliaan Marcos Hocevar. Dit was tot nu toe ook de enige keer in de Open Era, de periode die in 1968 inging toen de scheiding tussen professionals en amateurs in het tennis verdwenen is. Voor die tijd is het bij de vrouwen in de jaren veertig eenmaal gelukt.

Shvedova, die eerder in het toernooi Kiki Bertens klopte, was eerder in haar carrière al eens dichtbij een gouden set. Ze won in Memphis (2006) tegen Amy Frazier al eens 23 punten op rij, maar verloor de partij toch kansloos met 1-6, 6-0 en 6-0. Ze speelt op Wimbledon nu tegen Serena Willams die in haar met 6-7 (5), 6-2 en 9-7 gewonnen partij tegen de Chinese Jie Zheng een persoonlijk record van 23 aces sloeg.