Werelderfgoed Timboektoe aangevallen

Harry

Leden van de conservatief-islamitische rebellenbeweging Ansar Dine hebben zaterdag graftombes in Timboektoe, die op de Wereldergoedlijst van Unesco staan, vernield. Dat hebben een inwoner van de Noord-Malinese stad en vertegenwoordigers van de Verenigde Naties zaterdag gezegd.

Volgens Ali Yattara gingen de strijders van Ansar Dine de tombes met spades te lijf. De aanval zou een reactie zijn op het verzoek van de Malinese regering aan Unesco om het Werelderfgoed de status 'bedreigd' te geven. De culturele organisatie van de Verenigde Naties gaf gehoor aan dit verzoek en Timboektoe en de Tombe van Askia in de stad Gao werden op de lijst met bedreigd werelderfgoed gezet. Yattara zei tevens dat Ansar Dine het niet eens is met de verering van de tombes van de heiligen.

De inwoners van Timboektoe zijn van plan de strijd met de rebellen aan te binden en de ontheiliging van de graven te wreken. "De jeugd van Timboektoe bereid zich voor om de ontheiliging van de graven van onze heiligen te wreken. Tegen de wapens van de islamisten vechten wij met stokken en stenen", zei Yattara.

In een verklaring riep de directeur van Unesco Irina Bokova de strijders van Ansar Dine op direct de 'vreselijke en onomkeerbare' vernieling van de tombes te staken. Ook Frankrijk, voormalig kolonisator, heeft de 'bewuste verwoesting' veroordeeld.

Ansar Dine heeft zichzelf uitgeroepen tot machthebber in het noorden van Mali. Eerder wisten de rebellen ze al de NMLA, de seculiere rebellenbeweging, te verdrijven. De groeiende invloed van Ansar Dine is slecht nieuws voor Mali dat na een coup afgegleden is in chaos.


Werelderfgoed Timboektoe aangevallen (Foto: Novum)