Venijnige ruzie CDA en PvdA over internaatsterfte

Harry

Kamerleden Madeleine van Toorenburg (CDA) en Khadija Arib (PvdA) kregen het vrijdag flink met elkaar aan de stok op Twitter. Van Toorenburg verweet Arib een 'lijkenmentaliteit' te hebben, Arib noemde deze aantijging 'schandalig'.

De twee vlogen elkaar in de haren naar aanleiding van de 37 sterfgevallen in het voormalige internaat Sint Joseph in Heel. Volgens Arib vond het CDA dit onderwerp niet belangrijk genoeg om er nog voor het zomerreces in de Tweede Kamer over te debatteren.

Dat schoot Van Toorenburg in het verkeerde keelgat. "Onzin, ongepast om hier op die manier politiek over te bedrijven. Lijkenmentaliteit", twitterde ze terug. Volgens haar biedt de agenda van de Kamer geen ruimte om er volgende week, de laatste week voor het reces, over te praten.

Vervolgens sloeg de vlam in de pan. "Lijkenmentaliteit, dat is waar jij en jouw partij jarenlang aan meededen en nog meedoen. Schandalig!", schreef Arib terug. Dit ging volgens Toorenburg 'echt te ver' en is volgens haar 'een zogenaamde politicus onwaardig'. "Jij bedrijft politiek met leugens. Deze discussie begon met onjuiste weergave van feiten. Wij steunden debat, you know it!", beet ze Arib toe.

Toen de twee er door een twitteraar op werden gewezen dat de 'twitterfittie' tussen de twee politici 'een beetje gênant' was, gaf Arib dit grif toe. "Maar als je van lijkenmentaliteit en leugens wordt beschuldigd dan moet je ook van je afbijten."