Aedes schorst elf corporaties na weigeren visitatie

Harry

De vereniging van woningcorporaties Aedes schorst elf leden omdat zij een controlebezoek hebben geweigerd. De schorsing gaat in per 1 juli, meldde Aedes donderdag.

De afgelopen vier jaar heeft Aedes 332 leden gecontroleerd. "Het is belangrijk in de corporatiesector te weten hoe de corporaties presteren", legt voorzitter Marc Calon uit. "De corporaties staan immers onderling borg voor elkaar en moeten hun verantwoordelijkheid nemen."

Vijftien corporaties kregen dispensatie voor de controle van Aedes. De elf geschorste corporaties hebben de visitatiecommissie steeds de deur gewezen. Zes hiervan hebben het lidmaatschap opgezegd per januari volgend jaar. De overige vijf worden ook per die datum uit de vereniging gezet als zij de visitatie blijven weigeren.

De onderlinge solidariteit van de woningcorporaties is de afgelopen maanden danig op de proef gesteld. De corporaties moeten de komende jaren gezamenlijk zevenhonderd miljoen euro ophoesten vanwege de afkoopsom die Vestia heeft moeten betalen aan banken voor risicovolle derivatencontracten. Die hadden de Zuid-Hollandse corporatie aan de rand van faillissement gebracht.