VS versoepelen regels voor jonge illegalen

Harry

De Verenigde Staten gaan de regels voor jonge illegalen minder streng naleven. Dat heeft president Barack Obama vrijdag bekendgemaakt. Obama zei dat de wijziging per direct wordt doorgevoerd en de angst voor uitzetting bij jonge illegalen moet wegnemen.

"Ik wil duidelijk zijn. Dit is geen amnestie, dit is geen immuniteit en dit is niet de eerste stap richting staatsburgerschap. Dit is geen permanente oplossing", zei Obama in de rozentuin van het Witte Huis. "Dit is de juiste beslissing."

De beslissing van de regering zal van toepassing zijn op maximaal achthonderdduizend illegalen. Illegale immigranten kunnen uitzetting voorkomen als ze kunnen aantonen dat ze jonger dan zestien waren toen ze naar de VS kwamen en nu nog jonger dan dertig zijn, de afgelopen vijf jaar in de VS verbleven en geen strafblad hebben. Andere voorwaarden zijn dat ze een middelbareschooldiploma hebben, of in het leger hebben gediend. Ze kunnen ook voor twee jaar een werkvergunning aanvragen die oneindig kan worden verlengd.