Tweede ronde presidentsverkiezingen Egypte van start

Harry

De Egyptische bevolking mag zaterdag en zondag naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De strijd gaat tussen Ahmed Shafiq, de laatste premier in het bewind van Hosni Mubarak, en Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroederschap.

De verkiezingen worden overschaduwd door de gebeurtenissen van afgelopen week in Egypte. Het parlement nam enkele weken geleden een wet aan die voormalige bewindspersonen uit het regime van Mubarak voor tien jaar uitsloot van verkiezingen. Het grondwettelijk hof in Egypte maakte donderdag echter een uitzondering voor Shafiq, waardoor hij toch mee kan doen.

Het hof bepaalde tevens dat het hele parlement moet worden ontbonden. Een derde van de zetels in het parlement was bedoeld voor onafhankelijke kandidaten. Desondanks schoven politieke partijen zoals de Moslimbroederschap kandidaten voor deze zetels naar voren. Het hof oordeelde dat de parlementariërs die deze zetels bekleden onwettig zijn gekozen en dat daarom de samenstelling van de hele volksvertegenwoordiging in strijd met de wet is. De uitspraak betekent dat er nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden.

Shafiq heeft beloofd Egypte te stabiliseren en wetsovertreders hard te straffen. Morsi heeft zichzelf neergezet als een revolutionair die strijdt tegen de terugkeer van het oude regime. In een poging liberalen, christenen en vrouwen voor zich te winnen heeft hij niet de nadruk gelegd op de islamitische leest waarop de Moslimbroederschap is geschoeid.

Het is nog maar de vraag of de Opperste Raad der Strijdkrachten, de generaals die de macht overnamen na de val van Mubarak, de macht zal overdragen. De Raad gaf eerder deze week de militaire politie en agenten van de inlichtingendiensten de bevoegdheid om burgers om uiteenlopende redenen te arresteren, bijvoorbeeld wegens 'verzet tegen de autoriteiten'.

De maatregel blijft van kracht tot er een nieuwe grondwet in werking is getreden. De grondwet moet echter geschreven worden door een panel, dat weer moet worden samengesteld door het Egyptische parlement.