Van Marwijk: "Nog niet de polonaise lopen"

Frank (franklop)

Bondscoach Bert van Marwijk blijft na de 6-0 winst op Noord-Ierland met beide benen op de grond staan. "We hebben tegen een matige tegenstander gedisciplineerd gevoetbald", meende Van Marwijk. "De uitvoering wordt steeds wat beter. Dat je met 6-0 wint zegt me niet zoveel, want zoals ik zei vond ik het een matige tegenstander. De manier waarop er werd gewonnen, stemde tot tevredenheid."

In vergelijking met de oefeninterlands tegen Slowakije, Bulgarije en Bayern München is de bondscoach content. "De uitvoering was beter en sneller, maar we waren vaak slordig in de passing", zegt hij tegen SBS6. "Er zaten wel heel mooie aanvallen en doelpunten bij. Maar we moeten niet meteen de polonaise lopen, want we zijn er nog niet. Maar we zijn wel op de goede weg."

De keuzeheer onderkent dat er nog kwetsbare posities binnen het Nederlands elftal zijn, zoals de linksbackpositie. "Maar we zijn in de breedte sterker geworden. Als groep zijn we sterker dan twee jaar geleden. Als ik iemand anders ergens neerzet, kunnen we er misschien zelfs beter op worden."

Van Marwijk sluit niet uit dat Van der Vaart, die een goede invalbeurt maakte, op het EK een basisplek verovert. Tegen Noord-Ierland kregen Nigel de Jong en Mark van Bommel de voorkeur centraal op het middenveld. "Maar het is zeker mogelijk dat een aanvallend ingestelde speler in de as van het veld komt te spelen. Niets is uitgesloten."