Annan verliest geduld met Syrië

Redactie

Speciaal gezant Kofi Annan raakt 'ongeduldig en gefrustreerd' door het aanhoudende geweld in Syrië. Hij zegt dat de Syrische president Bashar Assad een signaal moet geven dat hij vastbesloten is het zespuntenplan dat Annan heeft opgesteld, ten uitvoer te leggen.

In Syrië zijn bijna driehonderd waarnemers van de Verenigde Naties gestationeerd die moeten toezien op de naleving van een wapenstilstand. Deze moest op 12 april ingaan, maar het geweld is geen dag gestopt. De chaos is dermate toegenomen, dat Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay vreest voor een burgeroorlog, die de toekomst van het land en de hele regio in gevaar kan brengen.

De Syrische regering wijt het geweld aan 'gewapende terroristen'.

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag aangeboden Annan te helpen 'positieve resultaten' te behalen en een burgeroorlog in Syrië te vermijden. Hij verwierp de suggestie dat Moskou het regime van Assad in het zadel houdt en bezwoer dat Rusland geen enkele partij in het conflict steunt. Rusland heeft, samen met China, twee keer sancties van de Verenigde Naties tegen Assad tegengehouden.

Poetin verklaarde na overleg met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn dat Rusland met Assad en de leiding in Syrië in contact blijft. Hij zei dat niets met geweld kan worden opgedrongen, maar bleef vaag over welke 'politieke instrumenten' Rusland bereid is te gebruiken.

Poetin en Merkel benadrukten dat een politieke oplossing nog mogelijk is. "Ik heb de indruk dat niemand belang heeft bij een burgeroorlog en dat alles moet worden gedaan om zo'n burgeroorlog te vermijden en dat iedereen moet proberen daar een bijdrage aan te leveren", zei Merkel.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton verwerpt de claim van Rusland dat het neutraal is in het conflict in Syrië. Zij zei vrijdag in Oslo dat Rusland bij de VN, in Damascus en over de hele wereld gezien wordt als een land dat 'de continuïteit van het bewind van Assad steunt'. Clinton zei dat het regime door voortdurende wapenleveranties uit Rusland wordt versterkt. "Dat Rusland deze handel in stand houdt (...) wekt ernstige bezorgdheid", zei Clinton.