David Lynch en Mel Brooks geëerd door AFI

Redactie

David Lynch en Mel Brooks worden geëerd door het American Film Institute. De beide filmmakers krijgen een eredoctoraat in de beeldende kunst van het AFI Conservatory, laat de organisatie weten.

De organisatie prijst de 66-jarige Lynch en de 85-jarige Brooks om hun 'bijdrage aan de kunst van het bewegende beeld'. Een onderscheiding van het AFI is een van de meest prestigieuze in de Amerikaanse filmwereld.

Lynch is vooral bekend van films als Wild at Heart en Mulholland Drive. Met zijn tv-serie Twin Peaks oogstte hij internationale lof.

Brooks is met name bekend van zijn komedies als History of the World - Part 1, Spaceballs en Robin Hood: Men in Tights. Ook was hij te zien in meerdere komedieseries als Frasier, Mad About You en Curb Your Enthusiasm. Hij won in 1968 een Oscar voor zijn scenario van de komedie The Producers, die hij ook regisseerde.

Lynch en Brooks zijn geen vreemden van elkaar. Ze maakten in 1980 samen The Elephant Man, die Lynch regisseerde en waarbij Brooks uitvoerend producent was. De film werd genomineerd voor beste regie en beste scenario.

Eerdere ontvangers van de AFI Honorary Degree zijn regisseur Robert Altman, filmmaker Clint Eastwood, schrijfster en actrice Maya Angelou en filmcriticus Roger Ebert. Lynch en Brooks krijgen hun onderscheiding op 13 juni tijdens een plechtigheid in het fameuze Grauman's Chinese Theatre in Los Angeles.


David Lynch en Mel Brooks geëerd door AFI (Foto: Novum)