[RG] Azarenka boekt zwaarbevochten zege

Rosario

Victoria Azarenka heeft in de eerste ronde van Roland Garros een zwaarbevochten zege geboekt. De als eerste geplaatste Wit-Russische wist te winnen van de 32-jarige Alberta Brianti, de nummer 105 van de wereld. De Italiaanse speelde uitstekend en bezorgde de huidige nummer één van de wereld een knotsgekke wedstrijd. Uiteindelijk won Azarenka met 2-1; 6-7, 6-4 en 6-2.

De eerste set ging gelijk op, maar de eerste break was voor Brianti, die verrassend fris oogde en op vrijwel elke bal van Azarenka antwoord had. De beide dames lieten het publiek dan ook enkele zeer mooie rally's zien. Azarenka brak op tijd terug om de set naar een tiebreak te leiden, waarin het niveauverschil andermaal nihil leek. Brianti kwam wel al vlug op setpoint, maar Azarenka knokte nog voor lijfsbehoud en wist terug te komen tot 6-6. De volgende twee punten waren echter voor de Italiaanse laagvliegster, die de tiebreak en daarmee de set pakte.

In de tweede set ging het aanvankelijk bergafwaarts voor de Wit-Russische. Ze speelde niet slecht, maar had naast een oerdegelijke tegenstander ook wat pech dat vrijwel elke rally in het voordeel van Brianti viel. Al in de eerste game moest ze haar servicebeurt inleveren, en nadat de Italiaanse de hare had binnengesleept werd Azarenka meteen weer gebroken. Het werd 4-0. Om de vijfde game werd hard gevochten; Brianti kreeg keer op keer een breakpunt op deuce, maar Azarenka wist die steevast weg te werken en na enkele zeer spannende minuten wist ze toch haar servicebeurt te behouden. Dat maakte blijkbaar iets los bij de winnares van de Australian Open, want ze brak Brianti direct daarna vrij eenvoudig, en ook haar daaropvolgende servicebeurt werd in het licht van deze wedstrijd relatief simpel gewonnen.

Azarenka ging steeds beter spelen en plotsklaps werd duidelijk waarom de twee speelsters op de ranglijst door 104 plaatsen worden gescheiden. Ze pakte de servicebeurt van de Italiaanse en serveerde rustig en dominant haar eigen servicebeurt uit. Daarna brak ze Brianti eenvoudigweg opnieuw en won de set alsnog, door zes games achter elkaar te winnen.

De derde set begon zoals de tweede; Brianti brak Azarenka meteen in de eerste game weer. Maar ook zij kon haar eigen service niet behouden, en het werd direct weer 1-1. De beide dames lieten het publiek weer erg goed tennis zien, en de rally's waren om van te smullen. Op 3-2 voor Azarenka domineerde de Wit-Russische weer en brak ze de Italiaanse met een love game. Ook haar eigen servicebeurt won ze zonder enige punten van Brianti te incasseren en met 5-2 was de wedstrijd beslist. Brianti, die bij vlagen zo goed stond te spelen, wist in de laatste drie games geen enkel punt te pakken. Ze verloor dus ook haar laatste eigen servicebeurt kansloos, en Azarenka, die miraculeus terug kwam, mag verder bekeren.