Basketballers Den Bosch landskampioen

Peterselieman

De basketballers van Eiffel Towers Den Bosch zijn zondag kampioen van Nederland geworden. De Bossche ploeg van coach Raoul Korner won bij Zorg en Zekerheid Leiden met 65-61 en bracht de eindstand in de finaleserie zo op 4-1. Frank Turner werd topscorer bij Den Bosch met zeventien punten.

Luttele minuten voor het einde leek Leiden zijn thuiswedstrijd te gaan winnen en de stand in wedstrijden op 3-2 te brengen. Den Bosch boog een achterstand van 56-50 echter om in 56-59.

Vanaf dat moment moest de thuisploeg in de achtervolging, maar de Bosschenaren waren uiterst secuur in het schieten van vrije worpen. Uittredend kampioen Leiden verknoeide zijn laatste twee aanvallen en Den Bosch kon in het hol van de leeuw de titel gaan vieren.

Lang zag het er tijdens het seizoen niet naar uit dat de Bossche recordkampioen een titel aan zijn erelijst zou toevoegen. In de competitie wisselden Leiden en Groningen, die elkaar vorig seizoen bestreden in de finale, elkaar af als lijstaanvoerder. Bovendien maakte Leiden, dat ook de Supercup en de beker veroverde, indruk in de Europa Cup.

Den Bosch hoorde wel bij de topteams, maar werd gezien als de minste van de drie. Wellicht ook omdat het team van coaches Korner en Sam Jones slechts drie, overigens goede, Amerikanen herbergt, tegenover vijf of zes bij de twee andere kampioenskandidaten. Maar Den Bosch had wel de beschikking over de Nederlandse internationals Kees Akerboom, Stefan Wessels, Rogier Jansen en Peter van Paassen.

In de finaleserie leek Leiden niet meer op het team dat niet lang daarvoor de Nederlandse competitie domineerde. Den Bosch daarentegen kwam precies op het juiste moment in vorm en was in de finaleserie eenvoudigweg te sterk voor het team van coach Toon van Helfteren.